Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 6. travnja 2016. | Aktivnosti

Zajednička molitva u Evangeličkoj crkvi u Kutini

Povijesni događaj u CO Kutina gdje je po prvi puta katolički biskup na zajedničkoj molitvi.Evo što o tome prenosi portal www.kutina.hr :

Molitvena osmina za jedinstvo Kršćana u Sisačkoj biskupiji koja se ove godine održava uz geslo “Zar je Krist razdijeljen?“, započela je u Evangeličkoj crkvi, Crkvenoj općini u Kutini.

Na molitvi uz domaćine predvođene pastoricom Elinom Braz de Almeida i brojne Kutinčane raznih kršćanskih nominacija prisustvovali su i sisački biskup Vlado Košić,  biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) Crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić, župnik katoličke župe sv. Marije Snježne Dragutin Papić te brojni katolički svećenici Kutinskog dekanata.

Obraćajući se okupljenima evangelički biskup Branko Berić je istaknuo kako svi pripadamo Kristu te kako je to istina jedinstva svih Kršćana. „Krist je jedan i mi vjerujemo u njega bez obzira na kulturološke i tradicijske različitosti.“, istaknuo je evangelički biskup.

„Krist nas poziva da zajedno gradimo njegovo tijelo – Crkvu. Ako smo se mi podijelili, ne funkcioniramo i ne komuniciramo zato što je netko ortodoks, evangelik, baptista, katolik, onda Kristovo tijelo i članovi tj. kršćani, koji su kršteni i vjeruju u uskrsnuće i spasenje, imaju jedan nevidljiv most koji povezuju. Pustimo da se ti mostovi šire i jačaju da oni pripadaju jednoj Crkvi Kristovoj“. Evanegelički biskup Branko Berić zato je sve pozvao na dijalog istine, duhovnosti i molitve. „Jedinstvo koje dijelimo u Kristu veće je od svih razlika. Od onih prošlih i sadašnjih. Po našem krštenju jesmo jedno tijelo. Pozvani smo živjeti u zajedništvu. Bog nas je učinio braćom i sestrama. Isus Kris je naš Gospodin. Isus Kris je naš početak, zadnja svrha. On je put, istina i život. Upravo to zajedništvo želimo živjeti. Ekumena nas približava i uči da svi zajedno idemo k jedinstvu koje Bog od nas traži. Zajedno je lakše doći do cilja, do cilja mira i jedne Kristove crkve.“

Sisački biskup Vlado Košić zato je izrazio sreću i zadovoljstvo što je vjerojatno prvi katolički biskup koji u Evangeličkoj crkvi u Kutini stoji na propovjedaonici, nakon sto godina od njene izgradnje.
Sisački biskup se sjetio i pokojnih evangeličkih biskupa Deutscha i Lukše, kao i prijašnje pastorice u Kutini Seje Uimonen te pozdravio biskupa Branka Berića i sadašnju pastoricu Elinu Brad de Almeida.

„Krist je jedan i jedna je njegova, Kristova crkva.“ Naglasio je Sisački biskup Vlado Košić. Podjele koje su se dogodile u Crkvi nisu od Boa i nisu željene od Krista. Podjele su odraz ljudskog, grješnog elementa u crkvenoj zajednici“, istakno je Sisački biskup Vlado Košić. „Crkva nije organizacija koja se može shvatiti samo ljudskim mjerilima. Crkva je otajstvo,  mysterium fidei, mi u Ckrvu vjerujemo, jer je ona osobita zajednica čovjeka i Boga. Zajednica čije zajedništvo čine ljudi, koje povezuje Bog. Što je više Crkva božanska to je više jedno, a što je više ljudska ima više podjela. Krist je jedan. Kada govorimo o tome da postoje različite kršćanske zajednice i Crvke to može značiti da među ljudima koji u Krista vjeruju, ali to ne znači da postoje dva ili više Krista. Krist je samo jedan, između Krista i crkve treba staviti znak jednakosti.“

Svećenici i pripadnici različitih kršćanskih zajednica sa zajedničke molitve u Evanegličkoj crkvi u Kutini pozvali su sve da nastave ekumenski dijalog i zajedničku molitvu za jedinstvo crkvi i ljudi.

«Povratak