Rijeka

Crkvena općina Zagreb, filijala Rijeka
Ivana Dežmana 3, 51 000 Rijeka

 

Za sve informacije obratite se:

Melanie Ivančević  0911505092

email: ivancevic.melanie@gmail.com

 

Crkvena općina Rijeka je od 1. siječnja 2014. godine filijala Crkvene općine Zagreb, sukladno odluci Sinodalnog vijeća Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj.

 

Evangelička (luteranska) crkva u Rijeci je nastala zahvaljujući djelovanju reformacije koje se širila preko svećenika glagoljaša naročito iz Istre, među kojima je najpoznatiji bio te nasljednik Martina Luthera Matija Vlačić Ilirik iz Labina. Ovaj poznati teolog i heroj hrvatske kulture služio se glagoljicom i hrvatskim jezikom. Danas od njega poznajemo brojne značajne knjige. Njegov muzej je u Labinu, tu je naziv ulica i jedna vojna jedinica naše vojske nosi njegovo ime. Tu je čuveni svećenik Baldo Lupetina s poznatom rečenicom: „Rođen sam da pjevam (mislim, razmišljam) a ne da otpjevavam.“

U Rijeci je djevovao Franjo Barbo (1560-1568) osnovao je evangeličku školu. Protureformacija uz pomoć Rima prekinula je rad evangelika. Tek Ediktom o toleranciji iz 1781. Austro – Ugarskog cara Josipa II., ponovo se formiraju evangeličke crkve u Trstu, Puli, Opatiji i Rijeci. 1786. godine Riječka Crkva bila je filijala Trsta do 1857. kad je postala Crkvena općina. Članstvo se povećalo dolaskom „investitora“ sa sjevera, odnosno procvatom industrije. U Rijeci su djelovali ugledni ljudi kao primjerice Carl Meynier, Walter Carfoton Smith, Robert Whitehead i obitelj Scot.

Walter Crafton Schmit i Carl Meynier su osnovali najugledniju tvornicu papira u tadašnjoj Austro-Ugarskoj koja je djelovala sve do donedavno. Ime uvale Scott predstavlja evangeličke kulturne tragove u ovom podneblju. Tu se ističu i Robert Whitehead koji s Ivanom Lupisom izmislio i podigao tvornicu Torpedo. Grobove malouzeji koji su podigli na Kozali su spomenik aktivnosti evangelika u Rijeci. Početkom 20 stoljeća EC u Rijeci i okolici broji oko tisuću članova te podižu i crkvu u Opatiji. U arhivi crkve postoje originalni dokumenti Krsni listovi, knjiga sahrane iz tog razdoblja.

Od 1947. godine Evangelička crkva iz Zagreba preuzima svu brigu za skrb vjernika i tadašnja joj vlast kao zamjenu za srušenu crkvu i župnu zgradu dodjeljuje masonsku Ložu na sadašnjoj adresi I. Dežmana 3, totalno neprikladnu za sakralni prostor i pristup.

U zadnje vrijeme se intenzivno radi na traženju odštete od grada Rijeke za oduzetu imovinu i slanje molbi da bi prikupili novac za kupnju Baptističke crkve na Trsatu te konačno izašli na svijetlo dana i dobili odgovarajuće uvjete za sve crkvene aktivnosti i normalan pristup svima.

 

[nggallery id=10]

Evanđelja

Ponešto o nama! U ŠTO LUTERANSKI PROTESTANTI VJERUJU?