Soljani

Crkvena općina Soljani
32255 Soljani

Svećenica: Svetlana Vojnić Feldi, 091.4100.127

Bogoslužja: nedjeljom u 9.30
Vjeronauk: nedjeljom u 10.30
Pouka za konfirmante: nedjeljom u 12.30
Biblijsko učenje: prva srijeda u mjesecu, oltarni kružok žena u 18.00
Radna akcija: treća srijeda u mjesecu, Oltarni kružok žena u 18.00
Biblijski sat: prva subota u mjesecu u 20.00

Ljetne novosti u CO Soljani 2014
„Uzdaj se u njega, narode, u svako doba!
Izlijevajte mu svoja srca; Bog je naše utočište!“
Ps 62, 9

Ovim riječima započinjemo pisanje priloga o ljetnim aktivnostima iz 2014. u evangeličkoj crkvenoj općini Soljani. Iako mala luteranska zajednica na jugu Hrvatske, u selu, koje pripada poznatoj Cvelferiji, trudimo se biti aktivni u čuvanju onih karakteristika koje su potrebne za prepoznavanje kršćana, tradicije i participacije u praktičnom obliku svoje vjere.
Tako smo ovog ljeta imali neke male aktivnosti, koje su zabilježene u kronici i arhivi našeg crkvenog ureda.

Kao prvo, naš brat i član naše zajednice – Dean Stevanović, koji živi i radi u Austriji, kao aktivni kršćanin započeo je veliki projekt sakupljanja materijalne i financijske pomoći za obitelji sa poplavljenih područja Cvelferije. Posredstvom ovog projekta dovezen je početkom kolovoza prvi kamion sa preko 15t namještaja koji je podijeljen obiteljima u Rajevu Selu, a krajem kolovoza podijeljena je financijska pomoć u iznosu od po 1000 kuna najugroženijim obiteljima u Gunji. Zahvaljujemo Deanu za to, što naša crkvena općina može biti suradnik u ovom projektu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

22. – 24. kolovoza 2014 Soljane su posjetili prijatelji iz Slovačkog sela Krnča. Slovaci u Soljanima, skupa sa članovima Hrvatskog kulturno – umjetničkog društva proslavili su 25 godina druženja i partnerstva sa selom Krnča. Ovo druženje prakticira se svake godine naizmjeničnim posjećivanjem Krnče i Soljana. Dotiče se to i života, prakse i usmjerenja i u sklopu naše crkvene općine, budući da se partnerstvo prije trinaest godina proširilo i na crkvene općine, kada smo sa svećenikom, danas seniorom, Jánom Jančom potvrdili našu suradnju bogoslužjima u Krnči. Tako naši Krnčani donose u našu crkvenu općinu jednu svježinu iz naše pradomovine.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

31. kolovoza 2014 imali smo svečano Bogoslužje sa Svetom Večerom zbog konfirmacije Gabrijela Senka. Gabrijel je najmlađi od sedmero djece Slavice i Janka Senka, koji su skupa sa cijelom obitelji uvijek bili aktivni u našoj crkvenoj općini. Gabrijel je ove godine završio osnovnu školu. Želimo mu puno uspjeha u srednjoj školi, koju će pohađati u Vinkovcima.

Andrija Pekar

Andrija Pekar rodio se 7. rujna 1933. godine u Soljanima, od roditelja Karla i Zuzane. U ranom djetinjstvu ostao je bez oca, koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Braću i sestre nije imao. Završio je srednju ekonomsku školu u Vukovaru, a kasnije i Pravni fakultet u Osijeku. Radio je u državnoj službi, prvo u Soljanima, a kasnije u Županji. Oženio se s Hildom Falćan, također iz Soljana. Imali su dvije kćeri, Sanju i Ljiljanu.

Uvijek je bio usko povezan sa Soljanima, iako je živio u Županji. Pred odlazak u mirovinu počeo je redovno dolaziti na Bogoslužja skupa sa suprugom. Pomogao je pri organiziranju Matice Slovačke u Soljanima i KUD-a. Pomogao je pri pronalaženju financija za dogradnju prostorija uz crkvu, koje bi služile Matici i crkvi. Aktivno je učestvovao pri formiranju Legradskog seniorata sve do svoje smrti 10. studenoga 2002. godine, kada je umro od raka. Njegov grob nalazi se u Županji.

[nggallery id=4]

Evanđelja

Ponešto o nama! U ŠTO LUTERANSKI PROTESTANTI VJERUJU?