Veliki Zdenci

Crkvena općina Veliki Zdenci
Zdenački gaj 21, 43929 Veliki Zdenci
043.427.389

Svećenik: Predrag Gazibara, 091.4100.120

Bogoslužja: nedjeljom u 10.30
Sastanci mladih: srijedom u 19.00
Vjeronauk: petkom u 18.00

Evangelička Crkva smještena je u Velikim Zdencima i broji preko pedesetak članova iz Velikih i Malih Zdenaca i okolnih mjesta. Vjernici, većinom češke narodnosti, poslije Drugog svjetskog rata, okupljali su se u obiteljskim domovima, čitajući Sveto Pismo i pjevajući duhovne pjesme.

Jednom mjesečno dolazio je svećenik iz Pakračkog Antunovca Josip Peći. Po dolasku misionara iz Finske: Seije Uimonen i Raili Tapio 1990. godine, počinje duhovna obnova evangelika u Velikim Zdencima i rad sa djecom i mladima. 1995. godine posvećena je zgrada nove crkve, koja je izgrađena donacijama iz Finske i Njemačke te dobrovoljnim radom vjernika. Crkvu je posvetio, pokojni Biskup Evangeličke Crkve Vladislav
Deutsch. Crkva je otvorena je svima bez obzira na narodnost i vjersku pripadnost.

BADNJE VEČER 2013
Prekrasan Božićni program uz punu crkvu priredili su vjernici iz naše crkvene općine! Crkva je bila puna, uz pjesmu, molitvu, igrokaz i recitacije, naši dragi gosti bili su pjevački zbor“Zdenčanke“. Na kraju programa prigodnu Božićnu poruku svim nazočnima, uputio je svećenik Predrag Gazibara.

POSJET FINSKIH VJERNIKA 2013
U nedjelju 15. Rujna 2013. našu crkvu u Velikim Zdencima posjetila je veća grupa vjernika iz raznih dijelova luteranske Finske, s voditeljicom Seijom Uimonen. Zajedno smo vodili Bogoslužje, pjevali molili se i družili u župnom dvoru. Niti jezik niti daljina nisu bili prepreka za dobru komunikaciju. Spomenuta grupa je prvi puta u Hrvatskoj i željela je posjetiti našu crkvu i Velike Zdence. Nadamo se da, će se dugogodišnja suradnja nastaviti na dobrobit naše crkve.

USKRS 2013
Ugostili smo grupu od 18 mladih vjernika iz Finske. Većina dolaze iz južnog dijela, nedaleko Helsinkija, a dvoje iz crkvene općine Kemijarvi iz sjevernog dijela ove daleke ali nam drage zemlje. Ugodno je bilo provoditi Uskrsnu nedjelju u zajedništvu i novim kontaktima s ovim mladim ljudima. Sudjelovali su u Uskrsnom programu i Bogoslužju. Osim naše C.O. posjetili su i upoznali ostale naše zajednice i bili su oduševljeni našom domovinom. Nadamo se da će se suradnja i razmjena s evangelicima u Finskoj zadržati i nastaviti na slavu Božju!

EKUMENSKA MOLITVENA OSMINA 2013
Tema 2013. godine crpi tekst iz Biblije: Proroka Miheja, iz 6. poglavlja s vrlo zanimljivim pitanjem: „S čime ću doći pred Gospodina?“ Zajedničko misno slavlje u našoj županiji, održano je 20.01. u Katedrali Terezije Avilske u Bjelovaru , a predvodio ga je : monsignor Vjekoslav Huzjak. Uz župnike iz većinske crkve iz Bjelovara i okolice, nazočan je bio svećenik Evangeličke crkve iz Velikih Zdenaca Predrag Gazibara. „ Ne možemo se približiti jedni drugima, ako se ne susrećemo i ne razgovaramo o sličnostima i razlikama.“ –rekao je biskup Huzjak u obraćanju vjernicima u prepunoj katedrali. Svećenik Evangeličke crkve je naglasio smisao zajedništva u ispunjenju Isusove volje. Isus je rekao: „Sveti Oče, sačuvaj u svome imenu ove koje si mi dao. Da budu jedno kao mi.“ Ne opterećujmo se s čime ćemo doći pred Gospodina? Dođimo onakvi kakvi jesmo: obični i grešni, ali dođimo sa hvalama za sve što nam je Gospodin dao. Darujmo sebe, jer Gospodin voli svoju djecu i primiti će nas u svoje dvore,a na koju će nas stranu poslati, neka to bude njegova volja,a ne naša želja.

BOŽIĆ U VELIKIM ZDENCIMA 2012
U nedjelju 23.12. 2012. održan je božićni program u Evangeličkoj crkvi u Velikim Zdencima. Djeca i mladi su pripremili prigodne igrokaze i recitacije, a ženski zbor “Zdenčanke” upotpunio je ovu divnu večer prigodnim božićnim pjesmama. “Božić je poruka velike Božje ljubavi, mira i ispit ljudskog dostojanstva” – rekao je na kraju svećenik Predrag Gazibara.

Na sam Božić, 25.12.2012., služili smo svi zajedno na Bogoslužju i blagovali Svetu Večeru.

Mir i Božji Blagoslov dragi u Kristu ovoga Božića i svakog dana!

JEDNODNEVNI BIBLIJSKI KAMP „KAKO SE VRATITI?“
Krajem rujna u prekrasnom zdanju Daruvarskih toplica održan je jednodnevni kršćanski kamp. Nazočni su bili vjernici iz Slavonskog Broda, Kutine, Slatine i Velikih Zdenaca. Tema kampa je bila „Kako se vratiti?“ Slušali smo biblijska učenja svećenika Joze Ivića, svećenice Kate Tajz, Pavla Krešića, svećenice Seije Uimonen i đakonise Eline Saari.

Govorilo se o besplatnom Božjem daru – vjeri, koja je često u kušnjama ovozemaljskog života. Lako je vjerovati, kada sve ide dobro u životu – tada se Boga rijetko sjetimo. Kada smo u bolestima, problemima preživljavanja, tražimo našeg stvoritelja i nezahvalni smo ako se unatoč molbama problemi ne rješavaju. Tada naša vjera tamni i ponovno smo na početku. No, sretni smo ljudi jer nam Bog iznova pruža prigodu da budemo bolji ljudi…

Nakon predavanja, bili smo na zajedničkom ručku i popodnevnom druženju, a kamp je zaključen nastupom grupe M18 iz Brazila na glavnom gradskom trgu.

Predrag Gazibara

[nggallery id=7]

 

 

Evanđelja

Ponešto o nama! U ŠTO LUTERANSKI PROTESTANTI VJERUJU?