Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 3. lipnja 2018. | Aktivnosti

Dan Crkve u Soljanima

 

Kao što uobičajavamo svake godine, u subotu 26. svibnja 2018., okupili smo se na Danu Evangeličke crkve u Hrvatskoj.

Dan Crkve je prigoda za okupljanje svih pastora i pastorica, crkvenih službenika, članova prezbiterija i vjernika iz svih crkvenih općina u Hrvatskoj kako bismo kroz druženje i razgovor i pjevanje crkvenih himni, te slušajući Riječ Božju i okupivši se oko Večere Gospodnje svjedočili i predstavljali udio u vojujućoj crkvi (Ecclesia militans).

Tako su nas ove godine ugostili članovi crkvene općine Soljani i njihova pastorica Svetlana Vojnić Feldyová, mag. theol.

Nakon uvodne propovijedi gosp. biskupa Branka Berića, mag. theol., uslijedili su prigodni pozdravi predstavnika općinske i županijske vlasti, te predstavnika Rimokatoličke crkve mons. Tadije Pranjića i Tomislava Lasića, župnog upravitelja župe u Soljanima.

Uz prevođenje pastorice Feldyové predavanje je održao dr. sc. Miloš Klátik, generalni biskup Evangeličke crkve a. v. u Slovačkoj.

Povod predavanju bilo je predstavljanje knjige “Lutherova reformacija i njezin utjecaj na slovački narod” biskupa Klátika, prevedene i tiskane na hrvatskom jeziku. Kako je u crkvenim općinama Ilok i Soljani govorni jezik bogoslužja slovački, te u njima prevladavaju naša braća i sestre slovačke narodnosti i podrijetla ovakva suradnja i prigoda se našla samorazumljivom.

Pošto smo finim ručkom i kolačima okrijepili tijelo, na bogoslužju smo okrijepili naša srca i duše te uz pjevanje istih crkvenih pjesama i na hrvatskom i na slovačkom jeziku svjedočili naše zajedništvo u našem Gospodinu Isusu Kristu.

Samir Vrabec

«Povratak