Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 29. listopada 2012. | Aktivnosti

Dan reformacije 2012 u Osijeku

Evangelička (luteranska) crkva u Republici Hrvatskoj je 28. listopada 2012. obilježila Dan reformacije bogoslužjem u Osijeku. Bogoslužje je vodio biskup Branko Berić zajedno sa svećenicama i svećenicima Evangeličke crkve. Na svečanosti sudjelovali su predstavnici reformirane (kalvinske) i drugih protestantskih crkava. Posebni gosti bili su predsjednik manjinske Njemačke zajednice Zorislav Schӧnberger (obzirom da Nijemci čine dio crkvenog članstva), tajnik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović i savjetnik Predsjednika Republike Stjepo Bartulica. I ove godine Hrvatska radio televizija je omogučila izravni prijenos.

Luteranski protestanti obilježavaju Dan reformacije 31. listopada svake godine kao sjećanje na početak velikog duhovnog i društvenog pokreta čija namjera je bila unijeti pozitivne promjene unutar postojeće kršćanske Crkve. Njemački reformator Martin Luther je ispred crkve u njemačkom gradu Wittenbergu 31. listopada 1517. godine objavio „95 teza“ kojima je skrenuo pozornost na korupciju unutar tadašnje Crkve, predloživši reforme. Luteranski reformatori su kršćanstvo željeli vratiti na temelje Evanđelja. Dakako, reformacija je potaknula i promjene unutar Rimokatoličke crkve tako da su danas ekumenski odnosi na visokoj razini i znače duhovno zajedništvo u Kristu.

Duh protestantske reformacije poziva kršćane na vjeru u Božju milost, čitanje Svetog Pisma i vjersku toleranciju. Temeljne poruke reformacije su: Sola gratia (samo milost), Sola fides (samo vjera), Sola Scriptura (samo Pismo), Sola Dei Gloria (samo Bogu slava pripada).

Dan reformacije je nacionalni blagdan primjerice u Sloveniji, gdje je protestantizam snažno utjecao na razvoj nacionalne kulture, jezika i društvene slobode. U njemačkim pokrajinama Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt i Thüringen Dan reformacije je službeni blagdan. U pokrajini Baden-Württemberg učenici ne idu školu na Dan reformacije, dok u pokrajini Niedersachsen protestantski učenici mogu na taj dan zatražiti puštanje iz škole. U ostalim njemačkim pokrajinama dan reformacije ima samo poseban pravni status. Od 2008. godine je i blagdan u Čileu.

[nggallery id=20]

Daniel Hinšt

«Povratak