Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 24. listopada 2013. | Aktivnosti

Dan reformacije u Slavonskom Brodu 2013

Evangelička (luteranska) crkva u Republici Hrvatskoj je i ove godine obilježila Dan reformacije, i to bogoslužjem u Slavonskom brodu u nedjelju 27. listopada 2013. Uz luteranske vjernike iz Slavonskog broda i predstavnike drugih luteranskih crkvenih općina, na obilježavanju ovog događaja prisustvovali su i predstavnici drugih protestantskih crkava.

Luteranski protestanti obilježavaju Dan reformacije 31. listopada svake godine kao sjećanje na početak reforme kršćanske Crkve. Njemački reformator Martin Luther je ispred crkve u njemačkom gradu Wittenbergu 31. listopada 1517. godine objavio „95 teza“ kojima je skrenuo pozornost na korupciju unutar tadašnje Crkve, predloživši reforme. Luteranski reformatori su kršćanstvo željeli vratiti na temelje Evanđelja.

Dan reformacije je nacionalni blagdan u Sloveniji, gdje je protestantizam snažno utjecao na razvoj nacionalne kulture, jezika i osjećaja slobode. U njemačkim pokrajinama Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt i Thüringen Dan reformacije je službeni blagdan. Dan reformacije obilježavaju luteranski vjernici diljem svijeta, uključujući većinski luteranske skandinavske zemlje.

kako biste vidjeli slike, potrebno je otvoriti svaku pojedinu

[nggallery id=24]

«Povratak