Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 20. srpnja 2016. | Aktivnosti

ECAV u Slovačkoj organizirala V. Evangeličke crkvene dane u Mađarskoj Bekeščabi

 

Najviši predstavnici Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj, biskup Branko Berić i predsjednik Sinode Pavle Krešić na poziv generalnog biskupa partnerske Evangeličke a. v. crkve u Slovačkoj, Dr. Miloša Klatika, bili su na V. Evangeličkim crkvenim danima. Susret se održao u Mađarskom gradu Bekeščaba od srijede, 6. srpnja do petka 8. srpnja 2016. Tema susreta je bila Reformacija i narodna svijest. S obzirom na specifičnost teme i mjesta susreta, pozvani su bili osim Slovaka evangelika iz Slovačke i svi Slovaci evangelici iz inozemstva. Tako su susretu prisustovali i Slovake evangelike u Hrvatskoj predstavljali članovi Slovačke evangeličke a. v. crkvene općine iz Iloka, sa svojim župnicima Boženkom i Dušanom Sajak.

Prvoga dana prisustvovali smo ustavotvornoj sjednici Asocijacije slovačkih evangeličkih crkava iz Slovačke i iz inozemstva. Ova Asocijacija ima sjedište u Novom Sadu, u Srbiji. Na duhovnom polju će pokrivati suradnju evangeličkih crkava i crkvenih organizacijskih jedinica evangeličkih crkava koje su augsburske vjeroispovijedi, pravna su lica i bogoslužni jezik je slovački.  Inicijatorom osnivanja ovakve Asocijacije je biskup S. Vrbovski iz naše partnerske crkve u Srbiji. Članovi osnivači Asocijacije prihvatili su Statut i osnovali su upravni odbor, čiji član je i Dušan Sajak, Iločki župnik.

Nakon toga slijedilo je svečano Bogoslužje, na kojemu je propovijedao predsjedavajući mađarski biskup Peter Gancs koji je propovijedao na tekst iz Iz 43,1. Na ovom Bogoslužju generalni biskup ECAV dodijelio je više od dvadeset medalja sa likom reformatora Dr. M. Luthera u susret 500.obljetnici Reformacije. Biskup Branko Berić je bio među prvima koji su medalju primili, kao i po jedan slovački evangelički župnik iz svih crkava članica gore spomenute Asocijacije.

Drugi dan, nakon drugog svečanog Bogoslužja, poslije podne bila je prezentacija Slovaka evangelika koji žive u inozemstvu. S bogatim programom predstavili su se Slovaci iz Češke, Rumunjske, Hrvatske – Slovačka evangelička a. v. crkvena općina Ilok sa programom Čisto srce, kojeg je pripremila župnica Boženka Sajak s mladima i djecom, dalje iz Mađarske i Srbije. Prateće aktivnosti, nastupi pjevačkih zborova, Bogoslužja pod vodstvom vojničkog i policijskog kora trajale su sve do 2 sata poslije ponoći.

Na marginama V. Evangeličkih crkvenih dana biskup Branko Berić i predsjednik Sinode Pavle Krešić obavili su informativni razgovor sa generalnim tajnikom Svjetskog luteranskog saveza, Dr. Martinom Jungem. Razgovor je trajao više od dva sata i vjerujemo da je za obje strane bio obogaćujući.

Članak napisala : Svetlana Vojnić Feldi

Autori fotografija: Svetlana Vojnić Feldi i ecav.sk

1. velika crkva u Bekeščabi (1) 3. unutrašnjost velike crkve 4. unutrašnjost velike crkve 5. sa osnivanja Asocijacije 6. početak glavnog Bogoslužja 7. Biskup B. Berić i župnik D. Sajak među svećenicima

8. dodjela medalja (1) 9. sa Bogoslužja 2 10. sa Bogoslužja 3 11. sa Bogoslužja 12. prezentacija Slovaka evangelika u Hrvatskoj 13. margine susreta

 

 

«Povratak