Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 17. studenoga 2013. | Aktivnosti

LUTERANSKA PODRŠKA GRAĐANSKOJ JEDNAKOSTI I BRAKU

Evangelička (luteranska) crkva u Republici Hrvatskoj pridružuje se Židovskoj općini Zagreb u podršci građanskoj jednakosti i svetosti braka. Mi, luteranski protestanti, slijedimo dobru volju naše luteranske kršćanske braće iz drugih zemalja.

U zemlji s toliko društvenih grijeha, glavna tema su postala prava i slobode građana. Kada kao društvo shvatimo bit kršćanske poruke iz Evanđelja i počnemo živjeti istinske kršćanske vrijednosti, onda možemo vidjeti koliko je dobrote i pravednosti potrebno unijeti u naše svakodnevne međuljudske odnose.

Brak je sveta stvar dviju osoba koje dijele svoje zajedništvo i nema veze sa ustavom. Podsjećamo da je funkcija ustava u liberalnoj demokraciji upravo da definira temeljna prava i slobode građana u odnosu na moć države koju je potrebno ograničiti. U stvarnoj demokraciji volja većine ne smije isključivati bilo koju manjinu. Kršćani koji poznaju Novi zavjet dobro znaju da su prvi kršćani također bilo manjina, diskriminirana i progonjena. Takva sudbina je bila i kod protestanata tijekom prošlosti. Zato nije slučajno da su luteranski protestanti itekako osjetljivo na pitanja ljudskih prava, slobode i jednakosti građana.

U potpisu ispred Evangeličke (luteranske) crkve u Republici Hrvatskoj:
Biskup Branko Berić
Predsjednik Sinode Pavao Stanimir Krešić

«Povratak