Novosti/Aktivnosti

Objavljeno: 19. studenoga 2014. | Aktivnosti

Obilježen njemački Dan žalosti

Na zagrebačkom je groblju Mirogoj 16. studenog 2014. godine obilježen njemački Dan žalosti za stradale vojnike i civile u II. svjetskom ratu. Nazočni su bili njemački veleposlanik u R.H. Hans Peter Annen, vojni izaslanik – pukovnik Joerg Rauber, Njemačka zajednica u R.H. te visoki predstavnik Hrvatske vojske i zamjenik ministra obrane obrane Ivan Grujić dok je prigodnu molitvu predvodio svećenik Evangeličke crkve u R.H. Predrag Gazibara.

Svi visoki predstavnici, položili su vijence ispred križa pri čemu su intonirane himne Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Hans Peter Annen naglasio je u svom komemoracijskom žrtvu 20.000 poginulih Njemaca na teritoriju Hrvatske za vrijeme II. svj. rata, te spomenuo 100. obljetnicu početka I. svj. rata, iskonske katastrofe 20. stoljeća, čije strahote i danas nisu zaboravljene kao ni one u II. svj. ratu. Govor je završio zahvalom Hrvatskoj vojsci i Vladi na podršci i suradnji.

Pukovnik Joerg Rauber pozvao je sve da se poklone žrtvama nasilja i rata kao i onima koji su stradali samo zato što su bili druge vjere ili uvjerenja.

Njemačkom veleposlaniku i njemačkom narodu sućut je izrazila i zagrebačka svećenica-administratorica Saša Sabol zahvalivši na dosadašnjoj suradnji sa Evangeličkom crkvom u RH.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Povratak